Szerző: Emberfejlesztés Kft., 2022
Eredeti cikk: https://www.emberfejlesztes.com/blog-emberfejlesztes/

Egy jó munkaerő elvesztése nagy üzleti kockázattal járhat a munkáltató cégnek, a veszteség számszerűsíthető. Nemzetközi statisztikák bizonyítják, hogy az elveszített kolléga éves munkabérének másfél-kétszerese is lehet az az anyagi veszteség, amit a kieső munkaerő hiánya okoz. Amikor a cégünk humán erőforrásával kapcsolatban hozunk döntéseket, nem téveszthetjük szem elöl, hogy a jelenlegi munkaerőhiányos időszakban, Európában, például az informatika területén 500,000 (!) betöltetlen pozíció van! Korábban is írtunk már a témáról, hogy a munkaerőért folytatott verseny rendkívüli módon kiélezett, és forint milliókra is könnyen lefordítható. Ezekből a számokból világosan következik, hogy a munkaerőt megtalálni és megtartani stratégiai fontosságú minden hazai vállalkozásnak. 

Fejvadász üzletágunk szinte naponta találkozik olyan ügyféllel, aki már hosszú hónapok óta hiába keresi a számára ideális munkavállalót. A betöltetlen pozíciók viszont gyakran vezetnek új megbízás elutasításához (nincs, aki megcsinálja), meglevő ügyfél elveszítéséhez (nem jó minőségben vagy időben készült el a munka) vagy további munkaerő elveszítéséhez, a szétosztott feladatokból adódó túlterheltség és kiégés miatt.

Hogyan toborozzunk hatékonyan? Illetve mik azok az égbekiáltó hibák, melyeket tudatosan kerüljünk a folyamat során? Nézzük tehát a 10 legnagyobb hibát, amit a munkaerő keresésben elkövethetünk:

1. Spontán ötlettől vezérelve elindítom a keresést…anélkül, hogy pontosan próbálnám megérteni, hogy miért is keresek új kollégát.
2. Figyelmen kívül hagyom a belső toborzást, nem gondolkozok házon belüli pótlásban.
3. Nincs kidolgozott munkaköri leírás, ami alapján kollégát keresek.
4. Félek, hogy az új kolléga jobb lesz nálam, féltem a pozícióm. Szakmai irigység és/vagy féltékenység miatt elutasítom az igazán jó jelölteket.
5. Nem készülök fel alaposan az interjúztatásraKérdéseket mindenki fel tud tenni, és amúgy is jó emberismerő vagyok!
6. Elsietem a döntést. „Jövő hónapban kezdjen az új kolléga!”
7. Túl hamar, túl sokat várni a friss jelölttől.
8. Figyelmen kívül hagyom a saját céges kultúrámat. Nem specifikálom, hogy milyen értékrenddel bíró, milyen típusú személy illeszkedne be jól a csapatba.
9. Ragaszkodok az elveimhez! Rugalmasság, nyitottság nélkül keresem az új kollégát. Foggal-körömmel ragaszkodok egy merev elképzeléshez, azzal kapcsolatban hogy milyennek kell lennie az ideális kollégának.
10. Mindig csak ugyanazokat az eszközöket bevetve keresek. Ugyanazokon a portálokon hirdetve az állásokat.

 

Ha akár csak az egyik pontban magára ismert, akkor a toborzás jelenleg nem 100% hatékonysággal működik! Ha több pont is ismerősnek hangzik, akkor valószínűleg hosszú ideig és költségesen keresi az új kollégát, aki hosszú távon nem biztos, hogy cégnél marad majd.

Mivel sok cég esik bele a fenti 10 pont csapdájába, ezért dolgoztuk ki egyedi megközelítésű fejvadász szolgáltatásunkat.

Mitől különleges? Kiemelkedő sikerrátánk jól mutatja az úgynevezett fókuszáthelyezésre épülő munkamódszerünk eredményességét. A fókuszáthelyezéssel a megszokott specifikációkon túl mélyreható illeszkedésvizsgálatot is folytatunk. A jelölt tapasztalata és végzettsége távolról sem elegendő a tökéletes illeszkedéshez,  ezért mi a motivációt és a szenvedélyt is vizsgáljuk!