Szerző: RSM Hungary, 2021
Eredeti cikk: https://www.rsm.hu/blog/2021/05/egy-adocsokkentesi-lehetoseg-amelyre-mindenkepp-erdemes-figyelni

A koronavírus-járványtól függetlenül is számos kedvezménnyel, adócsökkentési lehetőséggel élhetnek a kutatás-fejlesztési (K+F) tevékenységet folytató vállalkozások, melyet adóbevallásukban tudnak érvényesíteni.

Kutatás-fejlesztési kedvezmények alapkutatásra, alkalmazott kutatásra és kísérleti fejlesztésre

A koronavírus-járványtól függetlenül továbbra is számos kedvezménnyel, adócsökkentési lehetőséggel élhetnek a kutatás-fejlesztési (K+F) tevékenységet folytató vállalkozások. A társasági adótörvény értelmében a meghatározott feltételek fennállása esetén az adózás előtti eredményt csökkentő tételként figyelembe vehető a saját tevékenységi körben végzett:

  • alapkutatás,
  • alkalmazott kutatás, illetve
  • kísérleti fejlesztés közvetlen költsége.

A K+F közvetlen költségével a felmerülés adóévében csökkenthető az adózás előtti eredmény. Ha kísérleti fejlesztés aktivált értékeként állományba vett tételről van szó, akkor az elszámolt értékcsökkenés összegéig az értékcsökkenés elszámolásának adóévében módosítható az adózás előtti eredmény.

Saját tevékenységi körben végzett K+F tevékenységnek minősül:

  • az adózó saját eszközeivel és alkalmazottjaival
  • a saját eredményére és kockázatára vagy
  • más személy megrendelésére végzett K+F tevékenység, illetve
  • a kutatásfejlesztési megállapodás alapján végzett (közös) kutatás-fejlesztési tevékenység.

A K+F-hez kapcsolódó kedvezmények

  • Felsőoktatási intézménnyel, kutatóintézettel, kutatóhellyel közösen végzett K+F tevékenység esetében a közvetlen költség háromszorosát, de legfeljebb 50 millió forintot elérő adókedvezménnyel csökkenthető az adózás előtti eredmény, amely jelentős adómegtakarításnak mondható.
  • A társasági adóról szóló törvény lehetőséget biztosít a csökkentő tétel kapcsolt vállalkozással történő megosztására is. Ezáltal nemcsak a K+F tevékenységet folytató adózó, de bizonyos esetekben a kapcsolt vállalkozása is csökkentheti adózás előtti eredményét.
  • Fontos megemlíteni, hogy a társasági adó mellett a helyi iparűzési adóban is csökkenthető az adóalap a K+F közvetlen költségeire tekintettel. A két csökkentő tétel alkalmazása nem zárja ki egymást, így akár párhuzamosan mindkét adónemben is jelentős adócsökkentést lehet elérni.

Az adóbevallás benyújtásáig még néhány hét rendelkezésre áll, így amennyiben egy társaság K+F tevékenységet (is) folytat, még nem késő megfontolni az előbbiekben említett csökkentő tételek alkalmazását.

Az elérhető adómegtakarítás számszerűsítésében, továbbá az adókalkuláció- és bevallás elkészítésében szakértőink készséggel állnak a rendelkezésükre.