Szerző: Jalsovszky Ügyvédi Iroda, 2022

Még 10 éve sincs velünk, a bizalmi vagyonkezelés rendkívüli népszerűségre tett szert napjainkra. Családi vagyonok százai mennek át vagyonkezelői struktúrába, miközben tényleges változás nem történik a társaságok irányítása felett. Ráadásul ezzel adózásilag is jól járhatnak a tulajdonosok.

Bizalmi vagyonkezelés háttere

A klasszikus magyar jogi gondolkodástól távol áll a tulajdonról való lemondás és a vagyon átadása egy vagyonkezelőnek. Ezt mi sem mutatja jobban, minthogy 2014-ig nem is volt kifejezett lehetőség a külföldi mintákhoz hasonló vagyonkezelési tevékenységre, amelyet a hazai törvényhozás a bizalmi vagyonkezelésről szóló törvény elfogadásával orvosolt. Ez a jogintézmény teljesen újnak számított a hazai jogrendszerben, az angolszász trust és a német treuhand mintájára készült. Bár nincs egy varázsrecept minden vagyontervezési kérdés megválaszolására, de a Ptk.-ba bekerült bizalmi vagyonkezelés a tapasztalatok szerint nagyon sok esetben megoldást tud biztosítani.

A bizalmi vagyonkezelés dióhéjban

A bizalmi vagyonkezelés alapvetően egy háromszereplős jogügylet. Az első szereplő a vagyonrendelő, aki vagyonát / vagyonának egyes elemeit (pl. egy társaságcsoportban meglévő részesedését) átadja a második pozíció betöltőjének, a vagyonkezelőnek. A vagyonkezelő a vagyonrendelő utasítása szerint irányítja a vagyont. Bár a vagyonkezelő kötve van a vagyonrendelő utasításaihoz és akármikor leváltható, a vagyon kezelése mégiscsak kikerül az eredeti tulajdonos kontrollja alól. A harmadik szereplő a kedvezményezett, aki mondhatjuk a struktúra haszonhúzója, ő lesz az, aki a kezelt vagyon hozamát, illetve végül az egész vagyont megszerzi.

A magyar szabályozás sajátossága, hogy lényegében bárki lehet vagyonkezelő, aki cselevőképes és büntetlen előéletű. Ennek következtében nem szükséges professzionális vagyonkezelőt megbízni, hanem családon belül maradhat a vagyon irányítása, sőt akár a vagyon eredeti tulajdonosa is elláthatja a feladatot.

De miért jó ez?

Gyakran előfordul, hogy a családi vagyon jövőbeni irányítása, egyben tartása megoldhatatlan feladatnak tűnik. Nézzünk pár példát.

  • Cégtulajdonos vagyok, de az utódok nem alkalmasak a vállalat vezetésére (pl.: kiskorúak, adósságaik vannak, nem értenek hozzá)?
  • Túl sok utódom van és felaprózódna a vagyon?
  • Határozott elképzelésem van az öröklésről, de ezzel nem mindenki ért egyet (pl.: nem szeretném, hogy minden utód beleszóljon a cégvezetésbe, de nem szeretném kizárni őket a hasznokból)?
  • Ha velem valami szerencsétlenség történne egy elhúzódó hagyatéki eljárás alatt csődbe menne a cégem?

Egy egyszerű öröklési helyzet is könnyen káoszt okozhat. A bizalmi vagyonkezelés ezeket a csapdákat tudja kezelni. A vagyonrendelő ugyanis azt nevezheti ki vagyonkezelőnek, akinek a szakértelmében megbízik és a kinevezés akár a vagyonrendelő halálát követő időszakra is megtörténhet. Az így kijelölt vagyonkezelő irányítás alatt tarthatja a vagyon működését és megőrizheti annak egységességét. A többi, nem operatív családtag egy ilyen esetben a vagyonkezelés kedvezményezettjei közé kerül és a vagyonrendelő által meghatározott módon részesül a vagyon hozamából.

Adózási szempontból sem utolsó

Egy társaságban vagy társaságcsoportban fennálló részesedés értékesítése az eladó magánszemély tulajdonosok részére adófizetési kötelezettséggel jár. Hosszútávú vagyonkezelés biztosításával ez az adókötelezettség jelentősen, akár nullára csökkenthető.

A bizalmi vagyonkezelés kitűnően alkalmas pénzügyi befektetések (részvények, befektetési alapok, kripto eszközök stb.) kezelésére is, mivel egyszerűen megoldható, hogy a vagyonkezelés adómentesen kezelje ezeket az eszközöket, a kedvezményezetteknek pedig csak akkor kell adót fizetnie, ha a vagyonkezelés kifizetést teljesít a számukra. Mindezekre tekintettel a bizalmi vagyonkezelés remek holding tud lenni cégcsoportok irányítására is.

2021-től ráadásul tartós befektetési számla (TBSZ) is nyitható bizalmi vagyonkezelés számára, így a törvény páratlan adóelőnyöket biztosít a vagyonkezelést alkalmazók számára, mivel a TBSZ-en kezelt eszközök hozamai öt év után adómentesen fizethetők ki a kedvezményezetteknek.