Az év végéhez közeledve számoljuk a napokat, a perceket és persze a forintokat. A KKV szektorban is mind munkáltatói, mind munkavállalói oldalról felmerül a kérdés, lesz-e pulykapénz decemberben?

Egy októberben készült online kutatás szerint a magyarországi vállalkozások több mint fele tervezi, hogy év végén valamilyen juttatást ad dolgozóinak.

Jóllehet a legnépszerűbb juttatási formák között a bónusz kifizetés, az utalvány vagy a tárgyi ajándék szerepelnek, az élményajándék és az év végi rendezvény is felkerültek a listára. Továbbra is elmondható azonban, hogy az igazi motiváló erő még mindig a pénz.

„Amennyiben a munkáltató nem köti célhoz, külön megállapodáshoz az év végi kifizetést, a munkavállalók közül sokan elvárják azt, szinte kötelezőnek értékelik, holott lehetne ez egy igazán értékes motivációs eszköz. A legfontosabb, hogy megfelelő érdekeltségi rendszert alakítsunk ki, azaz határozzunk meg célokat és emellett vegyük figyelembe a munkakört és magát a munkavállalót is. Ezenfelül folyamatosan mérjük az eredményt és jelezzünk is vissza a dolgozónak” – javasolja Mészáros Anita, az Emberfejlesztés Kft. szervezetfejlesztője. „Még szerencsésebb, ha a célkitűzést számokra is le tudjuk fordítani, így a teljesítmény konkrét adatokkal lesz értékelhető” – teszi hozzá.

Grebenár József, az Emberfejlesztés Kft. ügyvezető tulajdonosa úgy tartja, hogy „a KKV szektorban kihasználatlan ez a terület, nem látják benne azt a lehetőséget, hogy milyen erősen tudja támogatni az üzleti sikereket. Ráadásul a legtöbb esetben semmilyen célhoz nem kötik a cégvezetők a jutalom kifizetését, hiányoznak ugyanis hozzá az alapvető feltételek, főként a projektszemlélet és a kultúra.” Amennyiben a munkavállalók elkötelezettségét szeretnénk növelni, jó motivációs eszköz lehet tehát bármilyen bónusz vagy egyéb juttatási forma, ha azt megfelelő célokhoz kötjük. Mitől lesz azonban egy cél inspiráló és kreatív? „A fantáziátlan céloknak semmi értelmét nem látom, nem erősíti a munkavállaló elkötelezettségét és döntő hatással van az eredményességre, ha nem KEMÉNY (konkrét, elérhető, mérhető, érdemi és nyomon követhető) és ambiciózus a célkitűzés. Elkötelezett vagyok a minőségi célok kitűzésében, mivel ez fókuszban tartja az adott negyedévre, félévre vagy évre kijelölt stratégiai irányokat.”

Témánkat illetően Csepei Gábort, az Emberfejlesztés Kft. gazdálkodási szakértőjét is megkérdeztük. Tájékoztatása szerint adózási szempontból minden pénzbeli kifizetés vagy nagyértékű tárgyi, esetleg élményajándék munkabérként adózik, amennyiben munkavállaló kapja.

Kisebb értékű nem pénzbeli ajándék kedvezőbb adózás mellett az alábbiak szerint adható:

  • csekély értékű ajándék a minimálbér 10 százalékáig (áfával növelt értéken számítva) – évente egy alkalommal adható, amiről nyilvántartást szükséges vezetni,
  • esemény, rendezvény keretén belül adott ajándék maximum a minimálbér 25 százalékáig (szintúgy áfával növelt értéken számítva), és a rendezvényt javasolt dokumentálni (pl. meghívó, program, fényképek stb.), tipikusan ilyen például a karácsonyi rendezvény.

A munkavállalók számára pénzben kifizetett juttatás esetében érdekes lehet, hogy jövő évtől bevezetik a 25 év alattiak kedvezményét, ami 2022-ben nagyságrendileg évi 5 millió Ft éves jövedelemig adómentességet biztosít ennek a körnek. Az átmeneti szabályok alapján, ha a 2021-re fizetett bónusz, prémium csak 2022. január 10-e után kerül részükre kifizetésre, úgy erre a jövedelemre már alkalmazható a mentesség.

Összességében elmondható, hogy sosem késő, akár év végén, akár az új év elején átgondolni, hogyan tudjunk dolgozóinkat célokkal és ezekhez kapcsolódó juttatásokkal motiválni, hiszen egy jól kialakított bónuszrendszer csak adható plusz, ami támogatja a munkavállalókat, hogy kiváló teljesítményt érjenek el.