Szerző: Varga Diána, RSM Hungary Adótanácsadó, 2022
Eredeti cikk: https://www.rsm.hu/blog/adotanacsadas/2022/10/vallalatok-talpon-maradasat-segitheti-ez-az-adokedvezmeny

A jelenlegi gazdasági helyzetben a magyar vállalkozásoknak is fokozatosan növekvő energiaárakkal kell szembenézniük, az eddigi gáz- és áramfogyasztásuk többszörösét kell kifizetniük. A költségcsökkentés egyik módja az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás, melyhez a Tao törvény adókedvezményt is kapcsol.

A fenntartható vállalkozások élik túl 

A piacon megfigyelhető, hogy a fenntarthatósági szempontok figyelembevétele már nemcsak értékrendbeli, hanem üzletpolitikai kérdés is lett egyben. A fenntarthatóan működő vállalkozások tudatosan figyelnek az épületeik, a gyártó gépsoraik, egyéb műszaki berendezéseik és járműveik energiafelhasználására, hatékonyabb eljárásokat és módszereket vezetnek be, vagy csökkenteni próbálják a gazdasági működésükhöz, termelésükhöz szükséges anyagfelhasználást.

Nagyon gyakoriak a tanácsadói megkeresések az elektromos gépjárművek, illetve a napelem telepítés vagy napelempark létesítések kapcsán. Egyre többen használják ki a beruházásokkal kapcsolatos adókedvezményeket, jellemzően hűtés/fűtés, világítás korszerűsítések kapcsán.

Tao törvény változások – mikor és milyen beruházási adókedvezmény érvényesíthető? 

Az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházások adókedvezményével 2017. január 1-től bővült a társasági adó rendszere, amelyben idén is történtek jogszabályváltozások, tekintettel arra, hogy változott a regionális támogatási térkép. Ennek értelmében az energiahatékonysági adókedvezmény esetében nagyvállalatoknál Budapest régióban 30 százalék, az összes többi régióban 45 százalék a támogatási intenzitás, amely kisvállalkozásnál 20 százalékponttal, középvállalkozások esetén 10 százalékponttal növelhető.

Ezen módosításokat első alkalommal a 2021. december 31-ét követően megkezdett, energiahatékonysági célokat szolgáló beruházások, felújítások tekintetében lehet alkalmazni.

nehéz helyzetben lévő társaság fogalma is módosult, amelynek eredményeként nem minősül nehéz helyzetben lévő társaságnak az adózó (és így adókedvezményre lehet jogosult),ha 2019. december 31-én nem volt nehéz helyzetben, de 2020. január 1-je és 2021. december 31-e között nehéz helyzetbe került.

A korábbi változások közül fontos kiemelni, hogy a Tao törvény 2020.12.27-től hatályos módosítása értelmében nem vehető igénybe az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás adókedvezménye elektromos (hibrid) személygépkocsik esetében! Kivételt képeznek azonban az ún. „nagy rakodóterű” személygépkocsik, amelyek esetében a továbbiakban is alkalmazható az adókedvezmény a társasági adó 70 százalékáig.

Az igénybe vehető adókedvezmény beruházásonkénti maximális összege 15 millió euró. A fejlesztési adókedvezménnyel ellentétben ebben az esetben nincs jogszabály által meghatározott minimum beruházási érték, nem csak beruházások, de felújítások esetén is járhat az adókedvezmény, amennyiben az energiahatékonysági célokat szolgál és azt az adózó az üzembe helyezést követő legalább 5 éven keresztül üzemelteti, illetve használja.

Fontos a beruházás pontos költség-kategorizálása

Az adókedvezmény igénybevétele során kiemelt figyelmet kell szentelni az elszámolható költségek körének megfelelő meghatározására, mivel egy ellenőrzés során ezt az Adóhatóság is kiemelten vizsgálja.

A vállalat köteles egy külön analitikus nyilvántartást vezetni a költségekről, amelyet az ellenőrzés során az Adóhatóság rendelkezésére kell bocsátani.

A költségek helyes bekategorizálására főként a napelemes beruházások esetében szükséges kellő figyelmet fordítani, mivel a nem megfelelő költségelszámolás akár az adókedvezmény jogosulatlan igénybevételét is eredményezheti.  Az Adóhatóság felhívja a figyelmet, hogy a napelemes rendszerek esetében, ha a napelem – mint megújuló energiaforrás – villamos energia termelésére képes berendezés, akkor a napelemes rendszer bekerülési értéke adókedvezményként nem vehető figyelembe, mivel nem számolható el költségként, vagyis nem jogosít kedvezményre.

Adókedvezmény igénylésének feltételei

Az adókedvezmény igénybevétele előtt nincs szükség semmilyen előzetes bejelentésre vagy kérelemre. Az energiahatékonysági beruházások megkezdése előtt azonban a vállalkozásnak rendelkeznie kell a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (röviden: MEKH) névjegyzékében szereplő energetikai auditor vagy energetikai auditáló szervezet által kiadott igazolással. Ezzel szükséges alátámasztani, hogy beruházás energiahatékonysági célokat szolgáló beruházásnak minősül. Az energetikai szakember által kiadott igazolás megléte előfeltétele az adókedvezmény igénybevételének.

A fentiekben említett, úgynevezett előaudit mellett az energetikai auditnak van egy másik része is – utóaudit -, amelyet a beruházás üzembe helyezését követően kell elvégezni és dokumentálni.

Ezen adókedvezmények igénybevétele előtt fontos tisztában lenni vele, hogy a Tao törvény kötelező adóellenőrzést – jogkövetési vizsgálatot – ír elő az adókedvezmény igénybevételét követő 3. év végéig!  Gyakran az ellenőrzés során derül ki, hogy a szükséges igazolások, nyilvántartások, a kapcsolódó kalkulációk hiányosak, az igénybevételhez szükséges dokumentáció nem áll teljes körűen rendelkezésre, így ha felmerülnek kérdések, érdemes inkább előzetesen egy jól felkészült adószakértővel konzultálni.

Az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás adókedvezménye a megújuló energiaforrásból nyert energia felhasználását célzó beruházás esetén is alkalmazható. Fontos azonban megjegyezni, hogy a kizárólag már elfogadott uniós szabványoknak való megfelelés miatti beruházás esetén az adókedvezményt nem lehet érvényesíteni.